Bra att veta

Coronapandemin och dess påverkan för resande, genomförande av jakt, garanti och återbetalning. Juni 2021

Vaccineringen är i full gång och med EU vaccinpass så kommer resandet inom EU att underlättas. Om eventuella nya utbrott av coronavarianter och myndighetsbeslut skulle förbjuda resande så behåller du som bokat din plats självklart till en jakt vid senare tillfälle eller om så önskas, återbetalas inbetalt belopp med eventuellt avdrag för kostnad för CZ statligt jaktkort och jaktförsäkring om dessa redan är utfärdade. Dessa avgifter går tyvärr ej att få tillbaka från myndigheterna.
 
Jaktkort & jaktförsäkring

Tjeckisk jaktlag kräver tjeckisk jaktförsäkring. Trots att du nog redan har en internationell jaktförsäkring kräver tjeckisk jaktlagstiftning en tjeckisk jaktförsäkring. Anledningen är god och endast till för att skydda dig till 100% så att det ej råder några som helst oklarheter om försäkringsfrågan.

Viktigt - för utfärdande av tjeckisk försäkring samt jaktkort måste vi få tydliga kopior på följande handlingar absolut senast 45 dagar innan ankomst. Skanna i PDF, JPG format, spara ner allt i en fil, märk filnamnet med ditt för och efternamn och spara ner i minsta möjliga format. Skriv ut och kontrollera att dokumenten är läsliga efter utskrift. Mejla.

  1. Giltigt pass eller nationellt ID kort. (ej körkort) Din nationalitet måste framgå av id handlingen
  2. Jägarbevis/intyg fram, insida och baksida. Datum för när du genomförde jaktprovet måste framgå.
  3. Kopia på att statlig jaktavgift i ditt hemland för aktuellt jaktår är erlagd (jaktkort)
  4. Namn, postadress, telefon nummer, email adress

Saknas jägarbevis eller jaktkort?

Gå in på naturvårdsverkets hemsida där du kan ladda ner ditt intyg och/eller betala jaktkortet. www.naturvardsverket.se/Var-natur/Jakt/Forlorat-jaktkort-eller-jagarbevis/

Pass, nationellt ID kort, europeiskt sjukförsäkringskort, reseförsäkring

Tjeckien är ett säkert, tryggt och välfungerande EU land och medlem i Schengen samarbetet.
För att komma ombord på ditt flyg samt för allmän identifiering måste du ha med pass eller nationelt ID kort. Körkort duger ej som id handling då nationaliteten ej framgår. Ta med ditt Europeiska sjukförsäkringskort vilket underlättar om du skulle behöva uppsöka sjukvård. Försäkringskassan utfärdar kortet gratis. Tillse också att du har en gällande reseförsäkring.

 

Europeiskt vapenpass

För att ta med ditt vapen till Tjeckien behövs ett EU-vapenpass. Priset på det europeiska vapenpasset varierar mellan olika länder och utfärdas vanligtvis av polisen. I Sverige kostar det idagsläget cirka 700 SEK för utfärdandet av ett europeiskt vapenpass. Det är polisen på din bostadsort som utfärdar vapenpasset.

Observera att den svenska polisens handläggningstider av vapenärenden och utfärdande av EU vapen pass kan vara lång. Rekomenderar att om du planerar att resa till oss eller till annan utlandsjakt inom EU att vara ute i mycket god tid med ansökan. Om du skall resa med ditt vapen utanför EU så är det inget krav att ha ett EU vapen pass.

 

Transport till Prag och Tjeckien

Att resa till Tjeckien är enkelt, snabbt och riktigt billigt, speciellt under hösten och jaktsäsongen. Från Stockholm, Göteborg, Oslo, Köpenhamn och Helsingfors flyger du direkt till Prag. Hyrbil är billigt i Tjeckien. Vägarna är bra och säkra men vi rekommenderar att hålla farten, speciellt i byarna för att undvika ett dyrköpt möte med polisen.

Det är väldigt enkelt och smidigt att ta bilen och inte minst förmånligt. Från Sverige med färjan från Trelleborg till Rostock kör man rakt söderut via Berlin, Dresden, Prag, Plzen. Bra motorväg hela vägen. Tid från Rostock till Plzen inklusive stopp cirka 6 timmar. Tänk på att lösa motorvägsavgift för Tjeckien samt att inte dricka någon som helst alkohol och köra bil då det råder strikt nolltolerans. Motorvägsavgiften betalas enkelt i förväg på hemsidan www.edalnice.cz. 10 dagar kostar 310 czk, ca 120 sek.

Att flyga till Prag och hyra bil på flygplatsen är bekvämt, snabbt, flexibelt och prisvärt. Vapen kostar cirka 60 Euro att transportera t.o.r. beroende på flygbolag.

Buss är för de av oss som vill luta sig tillbaka och bara slappna av efter ankomst. Vi arrangerar och ombesörjer komfortabel buss med hämtning på Prag flygplats.

www.norwegian.com    www.csa.cz    www.flysas.com      www.finnair.com  www.lufthansa.com


Ut och inresa med vapen - Sverige - Tjeckien

Vid utresa från Sverige måste en skjutvapendeklaration fyllas i. Det går bra att göra det samma dag hos tullen på flygplatsen eller vid gränsen. Enklast är att innan avresa på tullverkets hemsida www.tullverket.se fylla i uppgifterna om dig och ditt vapen, antal ammo etc. Du får då en kod som du uppger till svenska tullen vid din utresa.  Efter hemkomst avregistrerar du ditt vapen på samma sätt.
 
Vid ankomst til flygplatsen i Prag kommer vapnet levereras ut vid specialbagage i ankomsthallen. Tjänstemän kommer kontrollera att numret på vapnet stämmer överrens med ditt EU-vapenpass. Det kan också hända att de vill se din inbjudan till jakt i Tjeckien.
 
Vid avresa går du till check in disken och checkar in ditt vanliga bagage. Normalt får du samtidigt ett löst bagagekvitto för din vapenkoffert/vapen. Därefter går du och checkar in vapenkofferten/vapnet på specialbagage. Där kommer tjänstemän igen att kontrollera att vapennummret och ditt eu-vapenpass stämmer överrens för att sedan ta hand om vapnet och tillse att det lastas ombord på ditt flyg.
 
Normalt så får vapen och ammunition inte packas ihop. Vital del packas i annat bagage då det måste vara separerat från vapnet. Ammunition packas separat. VIKTIGT. Kontrollera reglerna noga för vapentransport för det flygbolag du valt så att du har senaste information. Innan du checkar in på Prag flygplats så är det viktigt att se till att ha tömt kläderna på all ammunition, knivar etc.
 
Köp vapentransport samtidigt med din flygbiljett och få transporten skriftligt bekräftad. Det blir billigare och förenklar och skyndar på incheckningen.
 
Reser man tillsammans med en kamrat så går det att spara en slant genom att packa två vapen i en koffert.
 
 

Inbjudan till att jakta i Tjeckien

I god tid innan din avresa kommer du få dig tillskickat din personliga inbjudan till jakt. Inbjudan samt eu-vapenpasset behöver du när du skall deklarera ditt vapen vid ankomst till Tjeckien samt när du transporterar dig inom landet vid en eventuell poliskontroll.

Boende

Hotel

  

Vid drevjakter på vårt bergsrevir i sydvästra Tjeckien så bor vi på ett litet privat komfortabelt trestjärnigt hotel mitt i jaktmarkerna. Hotellet har dubbelrum, trippelrum och några singelrum alla med bra bekväma sängar samt gratis Wifi och egen dusch och toalett. En stor skön bastu och relaxavdelning finns att tillgå. Det välrenommerade köket hämtar mycket av sin inspiration från det Bayriska tyska köket. Grillad anka, surkål, knödel, gulash eller en klassisk biff med pepparsås och pommes för den som så önskar står alltid på menyn. Efter dagens jakt brukar vi basta och kanske få massage. Därefter samlas vi i storstugan, äter tre rätters middag och de flesta av oss avslutar gärna dagens jakt med några goda Pilzner som kostar cirka 15-20 Sek för en halvliter. För de med energi och som känner sig partysugna så finns det bra alternativa aktiviteter nära inpå i bergs och gränsstaden Železná Ruda (Eisenstadt).

  

 

Boende i eget lanthus

   

För de som önskar privat eget boende erbjuder vi vårt lanthus som är renoverat till top standard. Här finns individuellt sobert inredda sovrum med eget bad/toa, snabbt WiFi, 100 m2 matsal med braskamin, brett utbud av vin för alla smakriktningar i vinkällaren, vedeldad stor bastu, utomhus pool samt vedeldad svensk modern badtunna med jacuzzi. För de sportsugna har vi även ett flertal mountain bikes och pingisbord. För motorcykelfans som vill utforska omgivningarna står en Yamha Enduro 250 och en BMW 1150R till förfogande.

För de av oss som uppskattar det goda i livet bokar catering för att fullt ut kunna njuta av den komplett privata lantatmosfären och inte minst de kulinariska läckerheterna samt goda drycker som garanterat serveras.

 

För mer detaljerad info se Företags evenemang eller kontakta oss för en individuell offert. Detaljerad information och fler bilder om lanthuset finner du på WWW.STATEKUJEZD.CZ


Valuta & betalning med kort

I Tjeckien betalar vi helst med kontanter. Oftast är det bästa att växla tilll sig tjeckiska kronor hemma. Om man av någon anledning ej vill växla hemma innan avresa så är det enklast att ta ut vad man behöver av Tjeckiska valuta i bankernas egna bankomater i Tjeckien. Avgiften för ett bankomatuttag är för närvarande cirka 35 SEK. Var noga med att kontrollera kursen som visas på skärmen innan uttag. Undvik att med kontanter eller kort växla till dig större summor av Tjeckiska kronor på flygplatsen. Undvik att ta ut kontanter på så kallade bankomater (som ej är bankernas egna) på flygplatsen och på allmänna platser. De har oftast en hutlöst dålig växelkurs. Kortbetalning med de stora korten som tex Visa eller Mastercard fungerar bra på hotel, bensinstationer, butiker och på de större etablisemangen. Men fortfarande är det kontanter som är uppskattat på de flesta ställen och framförallt på pubar, restauranger och klubbar i småstäderna.


Dricks

Om du är nöjd med kvaliten och servicen av hundarbeten, drevkarlar, jaktguiden så är det hedrande att ge ett litet tips. Hur mycket är upp till dig själv men en 10-20 Euro/drevjaktdag är normalt. Att avrunda resturang och barnotan uppåt med cirka 10% tips är en oskriven regel.


Alkohol & kranvatten

I Tjeckien har vi en generös, öppen och positiv inställning till alkohol. Vi är stolta för vårt kvalitativa goda öl och bra vita viner och vi förlitar oss på folks egna omdöme. En Plzner Urquel eller Krušovice är ju svårt att tacka nej till så en öl eller två är helt accepterat. Men att vara påverkad/berusad nära inpå och under jakt är inte acceptabelt. Vi tar oss friheten att neka jakt för den jägare som vi anser är påverkad utan någon kompensation för missat deltagande på grund av detta. Det är straffbart enligt Tjeckisk lag att vara alkohol eller drogpåverkad och samtidigt delta i jakt. Det kan hända att polisen genomför nykterhetskontroller, speciellt i samband med stor drevjakt, så vi rekommenderar och förväntar att man använder sitt eget omdöme på bästa sätt.

Kranvattnet är av mycket bra kvalitet och kan drickas utan några som helst problem.


Våra jaktmarker & jaktbart vilt

Våra marker består av bruten bergsterräng med skog, fält och dalar. Biotopen är mycket fertil. Totalt har vi över 6000 hektar sammanhängande mark som gränsar till Tyskland och naturvårdsområdet Bayrische Wald där jakten på vildsvin, kronvilt och dovvilt sker på höjder mellan 400 till 800 möh. Dessutom har vi stora revir på låglandet med framförallt Sikavilt, mufflon och vildsvin samt ett revir i norra delen av landet där vi skjuter kronvilt, mufflon och gris. Medlen som kommer in från jakterna återinvesteras i form av utfodring av majs, morötter, kål under hela året, även under sommarmånaderna. Mottot är en önskan om en kraftfull, självbärande, livskraftig och kontinuerlig långsiktig jaktbar stam av frilevande kapitalt kronvilt, dovvilt, sikavilt, mufflon, rådjur och vildsvin.

På drevjakter ingår avskjutning av vildsvin, kronhindar, dovhindar, sikahindar, smaldjur och kalvar samt räv och eventuella mårdhundar samt även mufflontackor och lamm.

Vid drevjakt skjuter vi normalt inga trofebärande kronvilt och dovvilt men undantag görs beroende på lokala förutsättningar och årets avskjutningsplan. Kapitala mufflon och sikahjortar går att fälla på drevjakt för mycket bra pris. Vår målsättning är att jakta jägarmässigt så långt det går så kultingförande suggor, ledarhindar samt riktigt stora ensamma suggor sparas så långt det går. De står för återväxten och nästa års jakttillfällen.

Mobilitet

Då de flesta av våra marker är lite kuperade och man måste kunna gå för att täcka av såtarna så behövs det normal kondition och benstyrka. Informera oss om eventuella fysiska begränsningar innan så planerar vi därefter.
 

Transport under jakten

Transporter sker med 4x4 bilar vid drevjakter

Säkerhet

Varje jägare måste bära väl synligt orange markering

Det är straffbart enligt Tjeckisk lag att vara alkohol eller drogpåverkad och delta i jakt och samtidigt hantera vapen

Man får aldrig lämna sitt pass utan helt klara instruktioner från jaktledare/person som ställer ut på pass

Man får aldrig, under inga som helst omständigheter, lämna sitt pass under pågående jakt för att t.ex kontrollera skottplats, påskjutna, skadade och liggande djur

Försäkra dig om att du och dina eventuella passgrannar har sett varandra vid utställning. Är du osäker fråga eller gå och försäkra dig direkt vid utställning om var du har dina passgrannar

Avge aldrig skott mot horisonten, in mot såten och drevkedjan samt respektera skjutvinklar till 100%

Se till att alltid ha ett fullgott kulfång

Vapnet laddas på passet

Patron ur innan passet lämnas


Vapen, ammunition, sikte, ljuddämpare, radio, hyrvapen, thermos,

Minimum kaliber krav 6.5X55 vid klövviltsjakt

Vi rekommenderar att om du har möjlighet så ta med både kikarsikte och rödpunkt till drevjakt. Skotthållen varierar allt mellan 15 till 200 meter beroende på revir.

Vid drevjakt ta med minst 40 patroner. Ammunition går oftast att anskaffa för de flesta populära kalibrar.

Halvautomatiska vapen är tillåtna

Thermos, liten ryggsäck och något att sitta på rekommenderas att ta med sig

Blykulor är tillåtna

Ljuddämpare är nu äntligen tillåtet att använda i Tjeckien

Radiokommunikation är bra och förbättrar jakten så ta gärna med

Hyrvapen av god kvalitet kan ordnas men vi rekommenderar att var jägare har sitt eget vapen som han eller hon är van vid och känner väl då det vid drevjakt ofta kommer till snabbt instinktivt skytte.

Ett extra lånevapen finns alltid tillgängligt så om något oförutsett skulle hända med ditt vapen så kan du alltid vara säker på att kunna jaga vidare

Vid hageljakt i våtmark är blyghagel ej tillåtet

Alla sorters nattsikten är tillåtna att använda för jakt på vildsvin

 

Hund och Tjeckien

I Tjeckien älskar vi våra hundar.

I de allra flesta fall är du och din lydiga hund välkomna in på pubar, restauranger och uteserveringar och oftast är det faktiskt hunden som blir serverad först. Övernattning på hotel och pensionat med hund är inga problem då de flesta har rum för hundägare. Vill du använda dig av public transportation måste hunden bära munkorg.

Att ta med sig sin hund till Tjeckien är enkelt. Hunden skall vara chippad/tatuerad och inneha ett hundpass vilket utfärdas av din veterinär. Önskar du flyga till Tjeckien så kontrollera med flygbolaget att de accepterar hundtransport. Några bolag, ex Czech Airlines och Norwegian accepterar att ta med hund upp till ca 8 kg i kabinen.

Prag och annat att göra i Tjeckien

Cirka 2 timmar med bil från våra jaktmarker ligger vår fantastiska kulturstad Prag. Har du inte varit här så rekommenderas det varmt att ta tillfället att koordinera din jakt med att besöka Prag. Vi föreslår program och arrangerar ditt Pragbesök helt efter tid och budgetram. Andra pittoreska medeltidsstäder värda att nämna är Cesky Krumlov där vi lovar att du kommer förflytta dig tillbaka till medeltiden. Kutna Hora, silverstaden med sitt museum med över tusen människokranier är en garanterat annorlunda och morbid upplevelse. De som önskar en spaupplevelse får något alldeles extra i Karlovy Vary, (Karlsbad). Ett besök på klassiska Pilsner Urquel bryggeriet i Plzen är garanterat mycket intressant för de av oss som älskar öl. Utöver jakt så är bra golf, cykling, klättring, walking, kanotturer, längdskidor, motor och segelflygning, ridning, cross country skiing och hyfsad nerförsåkning nära inpå. Priset för bra mat och dryck, fräscht boende och service är generellt fortfarande väldigt billigt jämfört med Skandinaviska förhållanden.


VARMT VÄLKOMMEN TILL TJECKIEN