Allt man behöver veta om att resa till Tjeckien med vapen, nödvändiga dokument, säkerhetsregler, boende, kultur etc

Coronapandemin och dess påverkan för resande, genomförande av jakt, garanti och återbetalning.

Om eventuella nya utbrott av coronavarianter och myndighetsbeslut skulle förbjuda resande så behåller du som bokat din plats självklart till en jakt vid senare tillfälle eller så återbetalas inbetalt belopp med eventuellt avdrag för kostnad för CZ statligt jaktkort och jaktförsäkring. Dessa avgifter går tyvärr ej att få tillbaka från myndigheterna.
 

Dokument nödvändiga för utfärdande av Tjeckiskt jaktkort & jaktförsäkring

Tjeckisk jaktlag kräver tjeckisk jaktförsäkring. Trots att du nog redan har en internationell jaktförsäkring kräver tjeckisk jaktlagstiftning en tjeckisk jaktförsäkring. Anledningen är god och endast till för att skydda dig till 100% så att det ej råder några som helst oklarheter om försäkringsfrågan.

Viktigt - för utfärdande av tjeckiskt jaktkort måste vi få tydliga kopior på följande handlingar absolut senast 45 dagar innan ankomst.

  1. Giltigt pass eller nationellt ID kort. (ej körkort) Din nationalitet måste framgå av id handlingen
  2. Jaktkort. (statlig jaktavgift i ditt hemland för aktuellt jaktår är erlagt)
  3. Namn, postadress, telefon nummer, email adress

Saknar du ditt jägarbevis eller jaktkort?

På naturvårdsverkets hemsida laddar man lätt ner sitt jägarintyg och/eller betalar för jaktkort. https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/jakt-och-vilt/jaktkort-och-jagarexamen/

Skanna dokumenten, spara ner och märk filnamnet med ditt för och efternamn. Kontrollera att dokumenten är läsliga efter utskrift. Mejla. 

Med en smartphone kan du ladda ner appen Scannable eller liknande. Snabbt och enkelt scannar du dokument och mejlar dem på en och samma gång.

Pass, nationellt ID kort, europeiskt sjukförsäkringskort, reseförsäkring

Tjeckien är enligt EU statistik ett av de säkraste och tryggaste länderna i EU och medlem i Schengen.
 
För att resa inom det gränslösa Schengen området - dit Tjeckien tillhör - måste du ha giltigt pass eller nationelt ID kort. Körkort accepteras ej som id handling då din nationalitet ej framgår. Ta med ditt Europeiska sjukförsäkringskort vilket underlättar om du skulle behöva uppsöka sjukvård. Försäkringskassan utfärdar kortet gratis. Tillse också att du har en gällande reseförsäkring.
 

Europeiskt vapenpass

För att ta med ditt vapen till Tjeckien behövs ett EU-vapenpass. Priset på det europeiska vapenpasset varierar mellan olika länder och utfärdas vanligtvis av polisen. I Sverige kostar det idagsläget cirka 700 SEK för utfärdandet av ett europeiskt vapenpass. Det är polisen på din bostadsort som utfärdar vapenpasset.

Observera att den svenska polisens handläggningstider av vapenärenden och utfärdande av EU vapen pass kan vara lång. Rekomenderar att om du planerar att resa till oss eller till annan utlandsjakt inom EU att vara ute i mycket god tid med ansökan. Om du skall resa med ditt vapen utanför EU så är det inget krav att ha ett EU vapen pass.

Transport till Prag och Tjeckien

Att resa till Tjeckien är enkelt, snabbt och riktigt billigt, speciellt under hösten och jaktsäsongen. Från Stockholm, Göteborg, Oslo, Köpenhamn och Helsingfors flyger du direkt till Prag. Hyrbil är billigt i Tjeckien. Vägarna är mycket bra och säkra och 130 km/h gäller på motorvägen. Håll laglig fart 50 km/h genom byarna för att undvika ett dyrköpt möte med polisen.

Det är smidigt att ta bilen och inte minst förmånligt om man är flera. Från Sverige med färjan från Trelleborg till Rostock kör man rakt söderut via Berlin, Dresden, Prag, Plzen. Bra motorväg hela sträckan. Tid från Rostock till Plzen inklusive stopp cirka 6 timmar. Tänk på att lösa motorvägsavgift för Tjeckien samt att inte dricka någon som helst alkohol och köra bil då det råder strikt nolltolerans. Motorvägsavgiften betalas enkelt i förväg på hemsidan www.edalnice.cz. 10 dagar kostar 310 czk, ca 120 sek.

Att flyga till Prag och hyra bil på flygplatsen är bekvämt, snabbt och prisvärt. Vapen kostar cirka 60 Euro att transportera t.o.r. beroende på flygbolag.

Buss är för de av oss som vill luta sig tillbaka och bara slappna av efter ankomst. Vi ombesörjer komfortabel buss med hämtning och lämning på Prag flygplats.

www.norwegian.com    www.csa.cz    www.flysas.com      www.finnair.com  www.lufthansa.com


Ut och inresa med vapen och ammunition - Sverige - Tjeckien - inbjudan till jakt

Vid utresa från Sverige måste en skjutvapendeklaration fyllas i. Det går bra att göra det samma dag hos tullen på flygplatsen eller vid gränsen. Enklast är att innan avresa på tullverkets hemsida www.tullverket.se fylla i uppgifterna om dig och ditt vapen, antal ammo etc. Du får då en kod som du noterar och som svenska tullen loggar. Nu är det lagligt att checka in vapnet på flygplatsen eller sätta dig i bilen och åka. Inget mer behöver göras. Efter hemkomst avregistrerar du ditt vapen på samma sätt.
 
Med flyg så vid ankomst Prag kommer vapnet levereras ut vid specialbagage, till höger precis i början av ankomsthallen. Tjänstemän kommer kontrollera att numret på vapnet stämmer överrens med ditt EU-vapenpass. Det kan också hända att de vill se din inbjudan till jakt i Tjeckien.
 
Vid avresa går du till check in disken och checkar in ditt vanliga bagage. Därefter går du och checkar in vapenkofferten/vapnet på specialbagage. Där kommer tjänstemän att kontrollera att vapennumret och ditt eu-vapenpass stämmer överrens för att sedan ta hand om vapnet och tillse att det lastas ombord på ditt flyg.
 
Normalt så får vapen och ammunition inte packas ihop. Vital del packas i bagaget då det måste vara separerat från vapnet. Ammunitionen packas i en stöttålig låda, gärna av plast och som går att låsa. Normalt tillåts max 5 kg ammunition per person. VIKTIGT. Kontrollera noga vilka regler som gäller för vapentransport för det flygbolag du valt så att du har aktuell information vad som gäller för just detta flygbolag. Innan du checkar in på flygplatsen så se verkligen till att ha tömt kläderna du har på dig på all ammunition, knivar etc.
 
Köp vapentransport samtidigt med din flygbiljett och få vapentransporten skriftligt bekräftad. Det blir billigare och förenklar och skyndar på incheckningen.
 
Reser man tillsammans med en kamrat så går det att spara en slant genom att packa två vapen i en koffert.
 

I god tid innan din avresa får du din personliga inbjudan till jakt. Inbjudan samt eu-vapenpasset behöver du när du skall deklarera ditt vapen vid ankomst till flygplatsen i Tjeckien och när du reser med bil från tex Sverige genom Tyskland och inom Tjeckien vid en eventuell poliskontroll. Tips, packa gärna vapenkofferten i bilen så den inte syns utifrån vid en eventuell polis kontroll så undviker man alla tidsödande jobbiga frågor.

Boende hotel

Vid drevjakter i vårt bergsrevir i sydvästra Tjeckien så bor vi på ett litet familjeägt komfortabelt hotel mitt i jaktmarkerna. Hotellet har dubbelrum och några trippelrum med bra bekväma sängar samt gratis Wifi och egen dusch och toalett. Det tjeckiska rustika välrenommerade köket liknar mycket det tyska bayriska där grillad anka, surkål, knödel och den självklara gulashen serveras. Efter dagens jakt avslutats så dricker vi öl och snackar om vad som hänt under dagen. Därefter samlas vi i storstugan för tre rätters middag och rundar sedan av dagen med kaffe o avec och kanske ännu någon Pilzner som kostar cirka 30 Sek för en halvliter.

Boende i eget lanthus

För de som önskar privat logi så erbjuder vi ett lanthus som är renoverat till top standard. Här finns individuellt sobert inredda sovrum med eget bad/toa, WiFi, 100 m2 stor matsal med braskamin, brett utbud av vin för alla smakriktningar i vinkällaren, vedeldad bastu, utomhus pool samt vedeldad svensk modern badtunna med jacuzzi. För de sportsugna har vi även ett flertal mountain bikes och pingisbord. För motorcykelfans som vill utforska omgivningarna står en Yamha Enduro 250 och en BMW 1150R till förfogande.

För de av oss som uppskattar det goda i livet bokar catering för att fullt ut kunna njuta av den privata lantatmosfären och de kulinariska läckerheterna samt goda drycker som garanterat erbjuds.

För mer detaljerad info se Företags evenemang


Valuta & betalning med kort

I Tjeckien betalar vi fortfarande helst med kontanter men kortbetalning och användning av betalnings appar ökar mer och mer. Oftast är det bästa att växla tilll sig tjeckiska kronor hemma. Om man av någon anledning ej vill växla hemma så är det enklast att ta ut vad man behöver av Tjeckiska valuta i bankernas egna bankomater i Tjeckien. Avgiften för ett bankomatuttag är för närvarande cirka 40 SEK. Var noga med att kontrollera kursen som visas på skärmen innan uttag. Undvik att med kontanter eller kort växla till dig större summor av Tjeckiska kronor på flygplatsen då kursen är väldigt dålig. Undvik också att ta ut kontanter på så kallade bankomater (som ej är bankernas egna) på flygplatsen och på allmänna platser. De har oftast en hutlöst dålig växelkurs. Kortbetalning med de stora korten som tex Visa eller Mastercard fungerar bra på hotel, restauranger, bensinstationer, butiker men som sagts så är det fortfarande kontanter som är uppskattat på de flesta ställen och framförallt på pubar och klubbar i småstäderna.


Dricks

Om du är nöjd med kvaliten och servicen av hundarbeten, drevkarlar, jaktguiden så är det hedrande att tipsa. Hur mycket är upp till dig själv men en 10-20 Euro/drevjaktdag är normalt. Att avrunda resturang och barnotan uppåt med cirka 10% tips är en oskriven regel.


Alkohol & kranvatten

I Tjeckien har vi en generös, öppen och positiv inställning till alkohol. Vi är stolta för vårt kvalitativa goda öl och bra vita viner och vi förlitar oss på folks egna omdöme. En Plzner Urquel, Staropramen, Budwar eller Krušovice är ju svårt att tacka nej till vilket nog också har gjort oss till det mest öldrickande landet inom EU per kapita. Men att vara påverkad/berusad nära inpå och under jakt är inte acceptabelt. Till dags dato har det ej hänt men vi tar oss friheten att neka jakt för den jägare som vi anser är påverkad och som således utgör en säkerhetsrisk för alla utan någon kompensation för missat deltagande på grund av detta. Jaktförsäkringen gäller ej och det är straffbart enligt Tjeckisk lag att vara alkohol eller drogpåverkad och samtidigt handha vapen och delta i jakt. Det är inte ofta men det händer att polisen genomför nykterhetskontroller, speciellt i samband med stor drevjakt, så vi rekommenderar och förväntar att man använder sitt eget omdöme på bästa sätt för allas trivnad och säkerhet.

Kranvattnet som är av mycket bra kvalitet rekommenderas att drickas och njutas av alla våra gästande jägare.


Jaktmarker & jaktbart vilt

Våra marker består av bruten bergsterräng med skog, fält och dalar. Biotopen är mycket fertil. Totalt har vi över 6000 hektar sammanhängande mark som gränsar till Tyskland och naturvårdsområdet Bayrische Wald där jakten på vildsvin, kronvilt och dovvilt sker på höjder mellan 400 till 800 möh. Dessutom har vi stora revir på låglandet med framförallt Sikavilt, mufflon och vildsvin samt ett revir i norra delen av landet där vi skjuter kronvilt, dov, mufflon och gris. Medlen som kommer in från jakterna återinvesteras i form av utfodring av majs, morötter, kål under hela året, även under sommarmånaderna. Mottot är att alltid ha en kraftfull, självbärande och kontinuerlig långsiktig rik stam av frilevande kapitalt kronvilt, dovvilt, sikavilt, mufflon, rådjur och vildsvin.

På drevjakter ingår avskjutning av vildsvin, kronhindar, dovhindar, sikahindar, smaldjur och kalvar samt räv och eventuella mårdhundar samt även mufflontackor och lamm.

Vid drevjakt skjuter vi normalt inga trofebärande vilt men undantag görs beroende på lokala förutsättningar i avskjutningsplanen av myndigheterna för året då kronhjort, mufflonbaggar, sikahjort och dovhjort får lov att fällas på drevjakt och då också till mycket förmånligt pris.

Vår målsättning är att alltid jakta jägarmässigt och etiskt riktigt vilket gör att vi prioriterar avskjutning av yngre djur framför gamla, att vi sparar kultingförande suggor, ledarhindar samt riktigt stora ensamma suggor så långt det bara går. Dessa står för återväxten och nästa års jakttillfällen.

Mobilitet

Då de flesta av våra marker är lite kuperade och man måste kunna gå för att täcka av såtarna så behövs det normal kondition och benstyrka. Informera oss om dina eventuella fysiska begränsningar innan så planerar vi därefter.
 

Transport under jakten

Transporter sker med 4x4 fordon vid drevjakter. Medtag mjukt vapenfodral för bössan.

Säkerhet

Varje jägare måste bära väl synligt orange markering

Det är straffbart enligt Tjeckisk lag att vara alkohol eller drogpåverkad och delta i jakt och samtidigt hantera vapen

Man får aldrig lämna sitt pass utan helt klara instruktioner från jaktledare/person som ställer ut på pass

Man får aldrig, under inga som helst omständigheter, lämna sitt pass under pågående jakt. Ej ens för att kontrollera skottplats, avliva påskjutna och skadade liggande djur etc etc.

Försäkra dig om att du och dina eventuella passgrannar har sett varandra vid utställning. Är du osäker så ropa upp på radion, fråga eller gå och försäkra dig direkt vid utställning, innan jakten börjat, om var du har dina passgrannar till 100%

Avge aldrig skott mot horisonten, in mot såten och drevkedjan samt respektera skjutvinklar till 100%

Se till att alltid ha ett fullgott kulfång

Vapnet laddas på passet

Patron ur innan passet lämnas


Vapen, ammunition, sikte, ljuddämpare, radio, hyrvapen, thermos etc

Minimum kaliber krav 6.5X55 vid klövviltsjakt

Ta med både kikarsikte och rödpunkt till drevjakt. Skotthållen kan variera allt mellan 15 till 200 meter beroende på revir.

Ta med mjukt vapenfodral för att dölja och skydda vapnet vid transport

Vid drevjakt ta med minst 40 patroner. Ammunition går oftast att fixa för de flesta populära kalibrar men kan ej garanteras.

Halvautomatiska vapen är tillåtna

Thermos, liten ryggsäck och något varmt att sitta på är gott att ha med sig

Blykulor och kopparkulor är tillåtna att användas

Ljuddämpare är tillåtet att användas i Tjeckien

Radiokommunikation höjer säkerheten samt bidrar till bättre sträcka så ta med

Hyrvapen av god kvalitet kan ordnas i undantagsfall. Vi rekommenderar att var jägare har sitt eget vapen som han eller hon är van vid och känner väl då det vid drevjakt ofta kommer till snabbt instinktivt skytte.

Ett extra lånevapen finns tillgängligt om något oförutsett skulle hända med ditt vapen

Vid hageljakt i våtmark är blyghagel ej tillåtet

Alla sorters nattsikten är tillåtna att använda för jakt på vildsvin

 

Hund och Tjeckien

I Tjeckien älskar vi våra hundar.

I de allra flesta fall är du och din lydiga hund välkomna in på pubar, restauranger och uteserveringar och oftast är det faktiskt hunden som blir serverad före dig. Övernattning på hotel och pensionat med hund är inga problem då de allra flesta har rum för hundägare. Vill du använda dig av public transportation måste hunden bära munkorg.

Att ta med sig sin hund till  Tjeckien är enkelt. Hunden skall vara chippad/tatuerad och inneha ett hundpass vilket utfärdas av din veterinär. Önskar du flyga till Tjeckien så kontrollera med flygbolaget att de accepterar hundtransport. Några flygbolag, ex Czech Airlines och Norwegian accepterar att ta med hund upp till ca 8 kg i kabinen.

Prag och annat att göra i Tjeckien

Cirka 2 timmar med bil från våra jaktmarker ligger vår fantastiska kulturstad Prag. Har du inte varit här så rekommenderas det varmt att ta tillfället att koordinera din jakt med att besöka Prag. Vi föreslår program och arrangerar ditt Pragbesök helt efter tid och budgetram. Andra pittoreska medeltidsstäder värda att nämna är Cesky Krumlov där vi lovar att du kommer förflytta dig tillbaka till medeltiden. Kutna Hora, silverstaden med sitt museum med över tusen människokranier är en garanterat annorlunda och morbid upplevelse. De som önskar en spaupplevelse får något alldeles extra i Karlovy Vary, (Karlsbad). Ett besök på klassiska Pilsner Urquel bryggeriet i Plzen eller Krusovice är garanterat intressant för de av oss som älskar öl. Utöver jakt så är bra golf, cykling, klättring, walking, kanotturer, längdskidor, motor och segelflygning, ridning, cross country skiing och hyfsad nerförsåkning nära inpå. Priset för bra mat och dryck, fräscht boende och service är generellt fortfarande prisvärt jämfört med Skandinaviska förhållanden.