Afrika - Namibia

2015 åkte vi för första gången till Namibia för att jakta och för att efter jakten resa runt i detta enormt stora land och campa med en specialutrustad Landcruser. Efter att nu ha varit i Namibia flertal gånger och haft förmånen att besöka och resa runt i andra länder i Afrika, bl.a Tanzania, Malawi, Mozambique och Sydafrika så har vi inte bara fått fantastiskt rika upplevelser och erfarenheter men också kamrater. Våra två jaktkamrater i Namibia har helt olika biotoper och jaktliga förutsättningar. En är fårbonde i sydöstra delen av landet, cirka 7 timmars bilresa/tre timmars flygning från huvudstaden Windhoek med Cessna 182 på gränsen till Sydafrika och Kalahari öknen. Här jaktar vi på hans 15.000 hektar. Den andre kamraten som är köttbonde med nötkreatur samt tillika är licensierad professional hunter PH, bor i den nordvästra delen av Namibia, cirka tre timmars bilresa från Windhoek. Här påminner en jaktform om älgjakt då han har ställande hundar specialiserade på oryx. Att smyga in på ett ståndskall och sedan få lyckan att fälla en oryx på detta sätt är en adrenalinkick av guds nåde för varje man som kallar sig jägare.


Vi jaktar ej med målet att vi måste finna och fälla de största trofeerna till varje pris.

Vi kommer till Afrika för att få uppleva den underbara naturen, maten, drickat, snacket vid elden, att få se och uppleva det dagliga arbetet på gårdarna och träffa och umgås med vanligt folk. Uppskattar gör vi den anspråkslösa jakten med dessa fantastiskt roliga, hårt arbetande, supertuffa bönder som ärligt och helhjärtat är riktigt glada för att vi kommer och hälsar på. 

Vårt fokus ligger på prisvärd kvalitativ plainsgame jakt och kött/culling jakt i dessa två helt olika biotoper där spänningen och upplevelsen av att jakta oryx, kudu, hartebeest, springbock, vårtsvin, babian, jakal och ett flertal arter till är det viktiga. När vi inte är ute i bushen så busar vi med fyrhjulingar eller så bara hänger man med en god bok framför poolen, tuggande konstant på billtong, torkat viltkött när det är som bäst och sköljer ner det med mängder av fantastiskt gott och billigt Namibianskt öl. Bor gör vi bekvämt men ibland också lite tuffare fältmässigt i tält i bushen beroende på var vi jaktar.

Allt runt omkring hemtransport av eventuella trofeer, zebraskinn etc fixar vi själva med hjälp av våra kamrater. De hjälper till med kvalitativ preparering och dokumentation, transport och förtullning hem till vår dörr för rätt pris. Vi vet vad det skall kosta och vet hur man undviker att få otrevliga oförutsedda dyra överraskningar.

Namibia är ett mycket säkert land där man pratar engelska och tyska samt inte viktigt, man behöver ej någon malaria profylax om man undviker den norra delen gränsande mot Angola/Botswana under regnperioden.
 

Är du av rätt virke och med glimten i ögat och har lätt till skratt trots kyla, värme, sand, vind och kanske en svärm med irriterande insekter ibland och är ändå intresserad av att följa med till fantastiska Namibia och Afrika för att jakta och fiska, eller kanske bara vill ha några goda råd på vägen om du själv planerar att resa hit, så hör gärna av dig.